ΟδηγίεςΑποστείρωση

Αποστείρωση

Ως Αποστείρωση ορίζουμε την ελεγχόμενη διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται ολοσχερής καταστροφή όλων των μικροβίων και των σπόρων από ένα αντικείμενο/εργαλείο με την χρήση φυσικών μέσων (π.χ. υψηλή θερμοκρασία, ατμός υπό πίεση) ή χημικών μέσων (π.χ. υπεροξείδιο του υδρογόνου, οξείδιο του αιθυλενίου) ή ακτινοβολίας (UV-C).

Η σημασία της αποστείρωσης των διάφορων εργαλείων ή υλικών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην ονυχοπλαστική είναι αυτονόητη. Αποτελεί το μοναδικό τρόπο προστασίας απέναντι στις μολυσματικές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Β και το AIDS.

Για την αποστείρωση χρησιμοποιούνται δύο κυρίως συσκευές. Ο κλίβανος ξηρού αέρα και ο αυτόκαυστος κλίβανος ατμού.

Στον κλίβανο τα εργαλεία παραμένουν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία για προκαθορισμένο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης αποστείρωσή τους.

Στον αυτόκαυστο η αποστείρωση επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Στον αυτόκαυστο χρησιμοποιούμε θερμοκρασίες μικρότερες από ό,τι στον κλίβανο και έτσι έχουμε την δυνατότητα να αποστειρώσουμε και πιο ευαίσθητα υλικά όπως λίμες, γυάλινα αντικείμενα κ.α.

Η σωστή αποστείρωση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες που έχει μία τεχνίτρια απέναντι στις πελάτισσές της.

Αναλυτικά:

Ο κύκλος απολύμανσης-αποστείρωσης στη χρήση εργαλείων:

Φάση 1 – ΠΛΥΣΙΜΟ με ΒΟΥΡΤΣΑ:

Με το επιμελές πλύσιμο με βούρτσα απομακρύνονται τα μεγάλα υπολείμματα των υλικών και των ιστών που προσκολλούνται στα εργαλεία και τις χειρολαβές κατά την διάρκεια της χρήσης.

Φάση 2 – ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ:

Απολύμανση και επιμελημένος καθαρισμός των εργαλείων με υπερήχους.

Στο πλυντήριο υπερήχων γίνεται πλύση και απομάκρυνση μικρών υπολειμμάτων και υλικών, καθώς και καταστροφή πολλών μικροβίων από τα εργαλεία.

Τα εργαλεία ξεπλένονται με νερό μετά την απολύμανση, για να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα που πιθανόν έχουν παραμείνει στα εργαλεία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρης απολύμανση των εργαλείων και η αποφυγή επαφής με το δέρμα του πελάτη.

Η συσκευή υπερήχων που χρησιμοποιούμε στην UNIQUE NAILS διαθέτει μεγάλο δοχείο, δίνοντας τη δυνατότητα να απολυμάνουμε μεγάλα σε μέγεθος και πολλά εργαλεία την ίδια στιγμή. Επιπρόσθετα μας δίνει την επιλογή να ζεστάνουμε το υγρό καθαρισμού στους 60 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε να καθαριστούν τυχόν σημεία ακαθαρσιών, τα οποία είναι επίμονα και ξεραμένα.

Στο πλυντήριο υπερήχων χρησιμοποιούμε το Stammopur DR 8 το οποίο:

 • Απολυμαίνει και καθαρίζει εργαλεία και εξοπλισμό.
 • Αδρανοποιεί βακτηρίδια περιλαμβανομένων Tb-H (ελικοβακτηρίδιο πυλωρού), μύκητες, ιούς HBV/HIV
 • Διαλύεται με νερό βρύσης και δεν χρειάζεται πρόσθετη θέρμανση.
 • Είναι απαλλαγμένο από αλδεΰδες, χλώριο και φαινόλες

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Τα κοινά καθαριστικά (Dettol, χλωρίνη κλπ) ΔΕΝ απολυμαίνουν και επ’ ουδενί δεν ενδείκνυνται για την όλη διαδικασία. Ιδίως η χρήση της χλωρίνης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στα ανοξείδωτα εργαλεία καθώς το υγρό διεισδύει στο εσωτερικό του ανοξείδωτου και δημιουργεί εσωτερικές μη εμφανείς μικρορωγμές οι οποίες σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν σε σπασίματα και καταστροφή των εργαλείων.

Ενδιάμεση φάση: ΣΤΕΓΝΩΜΑ

Το στέγνωμα των εργαλείων προ της αποστείρωσης είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας, καθώς είναι το πλέον «αδιάφορο» για την πλειονότητα των εργαζομένων.

Για να επιτευχθεί σωστή αποστείρωση τα εργαλεία πρέπει να είναι παντελώς απαλλαγμένα από υγρασία, ακόμη και στα τυφλά σημεία όπως είναι οι κλειδώσεις και οι πίροι. Για τον λόγο αυτό η διαδικασία του στεγνώματος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο άτομο που θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην εργασία του.

Οι οδηγίες αναφέρουν πως τα εργαλεία πρέπει να τοποθετούνται σε στεγνή πετσέτα για 24 ώρες προ της εισόδου στον κλίβανο, αλλά πέραν αυτού στην UNIQUE NAILS χρησιμοποιούμε συσκευή στεγνώματος με θερμό αέρα ώστε να διασφαλίζουμε την πλήρη απομάκρυνση ακόμη και της παραμικρής υγρασίας από τις κλειδώσεις και τους πίρους.

Η παραμονή θυλάκων υγρασίας σε τυφλά σημεία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους μη αποστείρωσης, οπότε και παραμονής σπόρων και μικροβίων. Επίσης οδηγούνται τα εργαλεία με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Μαύρισμα, οξείδωση, σκούριασμα, μη λειτουργικές κλειδώσεις, ελάσματα επαναφοράς εύθραυστα, μη κοφτερές αιχμές… καταστροφή!

Υπάρχουν κλίβανοι θερμού αέρα που διαθέτουν λειτουργία στεγνώματος. Τοποθετούνται δηλαδή τα πλυμένα εργαλεία, τίθεται σε λειτουργία ο κλίβανος, επιτυγχάνεται πλήρες στέγνωμα των εργαλείων και μετά ξεκινά η διαδικασία αποστείρωσης.

Φάση 3: ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ

Στην @Unique Nails – Trendy Nailsχρησιμοποιούμε κλίβανο ξηράς αποστείρωσης 28 λίτρων με τρεις διάτρητες σχάρες καθώς και αυτόκαυστο κλίβανο ατμού.

ΚΛΙΒΑΝΟΙ ΘΕΡΜΟΥ ΑΕΡΑ

Οι αποστειρωτές ξηράς αποστείρωσης με μηχανική κυκλοφορία αέρα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των υγειονομικών υπηρεσιών. Η μηχανική κυκλοφορία του αέρα αποτρέπει τον σχηματισμό θυλάκων με ψυχρό αέρα, τα οποία διακινδυνεύουν ή αναιρούν την επιτυχία της αποστείρωσης.

 • Ο χρόνος λειτουργίας είναι 60 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
 • Θεωρητικά γίνεται αποστείρωση και στους 160 βαθμούς για 150 λεπτά.
 • Στους κανονικούς κλίβανους υπάρχει ηλεκτρονικός θερμοστάτης που δεν επιτρέπει στην θερμοκρασία να πέσει κάτω από 180 βαθμούς Κελσίου. Στους «κλίβανους» του εμπορίου δεν υπάρχει ουδεμία διασφάλιση της σταθερής θερμοκρασίας εντός του κλιβάνου, καθώς τίθεται σε λειτουργία ο θερμοστάτης αφού πέσει η θερμοκρασία στους 160-170 βαθμούς, όπερ σημαίνει πως η αποστείρωση ΔΕΝ επιτυγχάνεται ποτέ!
 • Η επιθυμητή θερμοκρασία λειτουργίας του κλιβάνου είναι οι 180 βαθμοί καθώς είναι και η ενδεδειγμένη θερμοκρασία ώστε να επιτευχθεί η αποστείρωση αλλά και να μην υπάρξουν φθορές στην επισμάλτωση των υλικών.
 • Οι κατασκευάστριες εταιρείες εργαλείων αναφέρουν πως πέραν των 180 βαθμών Κελσίου δεν διασφαλίζεται πως τα εργαλεία θα είναι σταθερά και χρηστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς φθείρονται οι επισμαλτώσεις και οι επεξεργασίες των μετάλλων που τους προσδίδουν αντοχή στην οξείδωση και στην χρήση.
 • Μετά την αποστείρωση τα εργαλεία πρέπει να μείνουν στον κλίβανο και να επανέλθουν στην θερμοκρασία δωματίου με φυσικό τρόπο. Η βίαιη ψύξη επιφέρει σοβαρούς τραυματισμούς και μικρορωγμές στα εργαλεία με αποτέλεσμα την γρήγορη φθορά τους, την έλλειψη αντοχής σε οξείδωση και την μη αποτελεσματική λειτουργία τους εν καιρώ.
 • Υπάρχουν κλίβανοι που διαθέτουν ειδικό χρονόμετρο-χρονοδιακόπτη που ενημερώνει για την ώρα που μπορούν τα εργαλεία να χρησιμοποιηθούν, αφού δηλαδή περάσει περίπου μία ώρα μετά το πέρας της αποστείρωσης, όπως και ο κλίβανος που χρησιμοποιείται στην UNIQUE NAILS.

Οι κανονικοί κλίβανοι τιμολογούνται άνω των 500 ευρώ, αλλά στην αγορά κυκλοφορούν και φουρνάκια ιδανικά για φοιτητές και για ζέσταμα τυρόπιτας που μπορεί κανείς να τα βρει και με 20-30 ευρώ.

Επίσης κυκλοφορούν και οι συσκευές χαλαζία, οι οποίες είναι ένα κουβαδάκι μεταλλικό που αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες (θεωρητικά 200+ βαθμούς Κελσίου), το οποίο περιέχει μπίλιες χαλαζία μέσα στις οποίες βυθίζονται τα μισά στελέχη των εργαλείων. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς:

 • Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για αποστείρωση από την στιγμή που το μισό εργαλείο είναι εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα.
 • Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για αποστείρωση από την στιγμή που δεν υπάρχει κυκλοφορία αέρα.
 • Η καταστροφή των εργαλείων είναι προδιαγεγραμμένη αφ’ ενός επειδή οι θερμοκρασίες των 200+ βαθμών είναι καταστροφικές και αφ’ ετέρου επειδή δημιουργούνται εσωτερικές ρωγμές στα ελάσματα και στο υλικό των εργαλείων όταν στην μία άκρη του εργαλείου η θερμοκρασία ανεβαίνει απότομα στους 200+ βαθμούς ενώ το υπόλοιπο μέρος είναι εκτεθειμένο σε θερμοκρασία δωματίου.

ΚΛΙΒΑΝΟΙ ΑΤΜΟΥ (ΑΥΤΟΚΑΥΣΤΟΙ)

Οι αυτόκαυστοι κλίβανοι ατμού λειτουργούν με απιονισμένο νερό που ατμοποιείται εντός της συσκευής. Ο ατμός κυκλοφορεί με πίεση μέσα στον θάλαμο και επιτυγχάνεται η αποστείρωση με πιο ασφαλή τρόπο, αφού η διαδικασία είναι πιο απλή και δεν επιδέχεται λάθη από τον χρήστη. Λόγω της κυκλοφορίας του ατμού η διαδικασία είναι πολύ πιο σύντομη και εξαρτάται αντίστροφα από την θερμοκρασία που επιλέγουμε.

Ενδεδειγμένοι χρόνοι αποστείρωσης:

 • 20 λεπτά στους 130 βαθμούς με πίεση 29 PSI
 • 45 λεπτά στους 120 βαθμούς με πίεση 16 PSI

Σε αυτές τις θερμοκρασίες υπάρχει το πλεονέκτημα της αποστείρωσης και άλλων αντικειμένων από γυαλί ή πλαστικό, κάτι που δεν είναι εφικτό με τον κλίβανο ξηρού αέρα.

Υπάρχει κλίμακα που αναφέρει πως επιτυγχάνεται αποστείρωση σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών εντός μερικών δευτερολέπτων, αλλά αυτό, όπως είναι λογικό θα κατέστρεφε τα εργαλεία.

Ο αυτόκαυστος, όπως είναι προφανές είναι ο πλέον ασφαλής και εύκολος τρόπος αποστείρωσης, αλλά έχει το μειονέκτημα του κόστους. Οι αυτόκαυστοι κλίβανοι τιμολογούνται άνω των 3.000 ευρώ, γεγονός που τους καθιστά «απαγορευτικούς» για τον κλάδο μας.

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ UV-C

Οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν πηγή εκπομπής ακτινοβολίας στο υποφάσμα UV-C (100 – 280 nm) που δημιουργείται μέσω ειδικών λαμπτήρων που κατασκευάζονται μόνο για αυτή τη χρήση. Το φως αυτό καταστρέφει βακτήρια, μύκητες, ιούς, πρωτόζωα και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, εισχωρώντας στα κύτταρα και προκαλώντας μεταλλάξεις στο DNA και στο RNA που αφαιρούν από το κύτταρο τη δυνατότητα της αναπαραγωγής και άρα οδηγούν στον θάνατο.

Δυστυχώς δεν κυκλοφορούν στην αγορά επαγγελματικές συσκευές με την συγκεκριμένη τεχνολογία, πέραν των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στους χειρουργικούς θαλάμους των νοσοκομείων. Οποιαδήποτε άλλη ψευτοσυσκευή των 20 ευρώ είναι απλά επικίνδυνη.

Για όλους τους ως άνω λόγους στα οδοντιατρεία χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ αυτόκαυστοι κλίβανοι ατμού και όχι κουβαδάκια ή φοιτητικά φουρνάκια.

Προφανώς, οι οδοντίατροι κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν, αλλά και εσείς για αυτό τους εμπιστεύεστε…

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Η επιμελής απολύμανση – αποστείρωση των χώρων και των εργαλείων ενός χώρου ονυχοπλαστικής δεν είναι πολυτέλεια. Είναι επιτακτική ανάγκη! Ο χώρος της ονυχοπλαστικής απαιτεί την απόλυτη καθαριότητα και υγιεινή!

Προσθήκη στην λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν είναι απόθεμα. Συμπληρώστε την έγκυρη διεύθυνση email σας παρακάτω.

Κέρδισε Πόντους

Κάνε εγγραφή στο eshop μας και κέρδισε 10 Πόντους!

Μπορείς να εξαργυρώσεις τους πόντους στο καλάθι σου κερδίζοντας έκπτωση στην παραγγελία σου!